Godziny otwarcia: Pn-Pt: 7:00 – 20:00 Sb: 8:00-18:00 Nd: 10:00-17:00
drewno-w-kuchni-jakie-gatunki-drewna-sprawdza-sie-w-kuchni

Drewno w kuchni – jakie gatunki drewna sprawdzą się w kuchni?

Drewno to materiał dla osób ceniących trwałość. Wiek wykonanych z niego posadzek można liczyć w dziesiątkach, a niekiedy nawet setkach lat. Wszystkie elementy z litego drewna – nawet o najmniejszej grubości zniosą znacznie więcej szlifowań niż elementy warstwowe, np. drewniane panele. Jednak drewniana podłoga w kuchni, którą mogą cieszyć się następne pokolenia ma swoją cenę – kosztowne jest zarówno samo drewno do kuchni, jak i jego ułożenie oraz zabezpieczenie drewna. Drewno do kuchni – jakie wybrać?Lite drewno jest materiałem wymagającym. Wybierając drewno na posadzkę do kuchni, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim gatunek drewna, co przesądza zarówno o kolorze posadzki, jak i rysunku słojów. Natomiast konsekwencją decyzji dotyczącej wielkości elementów jest sposób ich ułożenia. I wreszcie rodzaj wybranego materiału posadzkowego przesądza o tym, jaki klej i sposób zabezpieczenia drewna należy zastosować. Do kuchni warto użyć twarde drewno, które jest odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Jeszcze do niedawna panowała moda na gatunki egzotyczne, które w większości są twardsze niż krajowe. Dobre drewno do kuchni to m.in. doussie, merbau, ipe – są pod względem twardości lepsze od dębu. Podobną stabilność co dąb ma np. jatoba, porównywalną twardość – tek i iroko. Drewno użyte na posadzkę w kuchni, powinno być również odporne na wilgoć, a więc takie o małym skurczu, bogate w naturalne oleje, które nie odbarwiają się pod wpływem wody i stanowią dobrą ochronę przed wilgocią, np. tek i iroko. Jednak dzisiaj moda na drewno egzotyczne nieco przygasła, obserwujemy wielki powrót posadzek wykonanych z rodzimego drewna. Do kuchni powinniśmy wybierać gatunki, które mają odpowiednie certyfikaty ścieralności i odporności na różne czynniki – warunki te spełnia dąb i buk. Po odpowiednim zabezpieczeniu sprawdzi się również jesion i klon. Szczególnie polecane do kuchni, przede wszystkim dzięki wysokiej twardości (36 MPa), gęstości i stabilności drewna jest drewno dębowe, zarówno lite stosowane w formie desek i parkietu, jak i w formie posadzek warstwowych. Jakie posadzki drewniane do kuchni – aktualne trendyPosadzki drewniane stosowane we współczesnych kuchniach podążają za współczesnymi trendami. Najbardziej popularnym gatunkiem drewna wpisującym się zarówno w styl nowoczesny, jak i rustykalny czy loftowy jest dąb, ale w wersji postarzanej o ciepłym, beżowym odcieniu lub barwiony na różne odcienie szarości, ciemnego brązu, grafitu, antracytu lub czerni. Do kuchni wybierane są mocno postarzane dębowe deski pokryte naturalnym olejem. Zarówno w elementach z litego drewna, jak i deskach warstwowych struktura drewna podkreślona jest dzięki szczotkowaniu. Zwolenników mają posadzki postarzane dzięki między innymi ręcznie wykonanym drobnym uszkodzeniom mechanicznym – rysom, wgnieceniom czy otworom przypominającym ślady kornika. Niezależnie od stylu w ostatnim czasie większym zainteresowaniem cieszą się szersze i dłuższe deski, głównie dębowe. Dzięki mniejszej ilości linii łączących poszczególne deski, na większych powierzchniach deski te pozwalają świetnie uwidocznić strukturę drewnianej podłogi. Deski podłogowe w kuchniach układa się już nie tylko prostopadle do punktu padania światła zewnętrznego (okna, duże przeszklenia balkonowe), ale również w układzie diagonalnym, które pomaga w optycznym poszerzeniu powierzchni. Parkiety, również w kuchniach najczęściej układa się we wzór jodełki. Drewno w kuchni – pielęgnacja i zabezpieczenieBy drewniana podłoga w kuchni nie niszczała pod wpływem wilgoci, warto ją polakierować lakierem poliuretanowym jedno- lub dwuskładnikowym wodnym albo rozpuszczalnikowym, uretanowo-alkidowym, uretanowym bądź alkidowym. Te rodzaje lakierów są nie tylko odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, ale także elastyczne. Dzięki temu, dobrze znoszą pracę drewna, nie pękając na łączeniach deszczułek. Zniszczone podłogi lakierowane trzeba wycyklinować i ponownie pokryć lakierem, najlepiej tym samym, jaki zastosowano poprzednio. Drewno w kuchni warto zaolejować. Olej nasyca pory drewna, utwardza je, sprawiając, że woda i para wodna nie wnikają w głąb materiału. Drewno zaolejowane myje się wodą z dodatkiem płynnego mydła z oleju roślinnego i dodatkowo, zabezpiecza pastą pielęgnacyjną. Gdy brud wniknie głęboko, nakładamy na plamę zmywacz, a potem pokrywamy podłogę olejem. Codzienna pielęgnacja podłogi drewnianej polega na zamiataniu lub odkurzaniu i myciu. W miejscach częściej używanych należy sprzątać piach i błoto, które powodują zarysowania.zdjęcia: fotolia.com

Aktualności

Gwarancja jakości
naszych produktów

Zakupy w systemie
ratalnym

Oferujemy zakupy
telefoniczne

Transport
na terenie całej Polski

PSB Mrówka Busko Zdrój
ul. Bohaterów Warszawy 115, 28-100 Busko-Zdrój
Telefon: +48 41 370 89 40
E-mail: norbert.adamczyk@psbmrowka.com.pl

Polityka plików cookies

Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego działania strony, poprawy komfortu użytkowania oraz analizy ruchu na stronie.

Czym są pliki cookies?

Cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na urządzeniu użytkownika (komputerze, tablecie, smartfonie) podczas korzystania z naszej strony internetowej. Pliki te mogą być odczytywane przez nasz system oraz systemy zaufanych partnerów, np. dostawców narzędzi analitycznych.

Do czego wykorzystujemy pliki cookies?

Pliki cookies pomagają nam:
- zapewnić prawidłowe działanie strony i jej funkcjonalności,
- analizować ruch na stronie i dostosowywać treści do preferencji użytkowników,
- prowadzić działania marketingowe i reklamowe.

Zarządzanie plikami cookies

Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia plików cookies w swojej przeglądarce internetowej. Pamiętaj jednak, że wyłączenie niektórych plików cookies może wpłynąć na funkcjonalność naszej strony.